"V Vipavi, dva kilometra od tod piha močna burja" kar nismo mogli verjeti tej izjavi. Res nas je burja pozitivno presenetila in nam omogočila zadnje letošnje srečanje Aerozaprege.si.

Organizator oz. še bolje rečeno gostitelj je bil MD Ventus iz Vipave, ki sedaj že tradicionalno prireja prvo in zadnje srečanje v sezoni. Za takšno "obnašanje" burje nismo našli primerne razlage, tudi domačini ne, ki pa vedo povedati, da se to občasno pojavi.

Spremljanje vremenske napovedi je bilo od srede do petka kar naporno, saj je ciklon stalno spreminjal svojo smer in časovnico. Nekako smo se potem odločili, da iz sobote prestavimo na nedeljo v upanju, da nas ne preseneti močna burja. Burja je pihala mimo nas vse do zgodnjega popoldneva kot bi vedela, da smo svoje odleteli in ji prepustili prostor nad letališčem. Vremenska postaja, ki deluje na samem letališču nam je v veliko pomoč pri spremljanju trenutne situacije. Tudi to je napredek na področju modelarstva, saj smo ažurnejši in prilagodlivejši. Pričakovali smo, da se bo burja popoldan okrepila zato smo pohiteli z letenjem dopoldan. Na začetku je šibko novembrsko sonce pripomoglo k rahli termiki tako, da se je dalo odleteti lete okoli pol ure, kar je bilo za ta čas in razmere nadvse spodbudno. Dva "šleparja" sta preko dopoldneva v zgodnje popoldan neprestano vlekla jadralne modele, ki se jih je zbralo okoli 20.

Borisova "Cita", ki nas že od samega pričetka srečanj neumorno vleče v višave, je letošnje leto praznovala svoj 10. rojstni dan za kar obema čestitamo in se zahvaljujemo ter se hkrati priporočamo še za naslednjih deset let. Kot je bilo videti v Vipavi ji sapa ne bo kaj kmalu pošla. Ob bok ji je v Vipavi letel Marjanov Super Cub, ki pa je v letošnjem letu napravil prve lete in šlepe ter z veseljem v bodoče računamo nanj. Kljub koncu sezone smo videli tudi novi model ASG 29 FES, 6m v dobršni meri samogradnjo Marka iz domačega kluba.

Aladin je zelo točno napovedal prihod oblačnosti in burje. A do tedaj smo se že dodobra naleteli pa tudi hladno nam je postajalo, čeprav so zadnji leti kljub povečani oblačnosti prinesli kar nekaj termike. Rajko naš odlični gostitelj nam je kot vedno pripravil odlično kosilo in nas presenetil z odličnimi pečenicami in kislim zeljem. Vsi smo bili navdušeni nad to spremembo, ki je sovpadala s časom in počutjem vseh nas. Pika na i pa je bil pečen kostanj in "sončnica". Burja se je krepila z nočjo kot se je tudi ohlajalo, a infrastruktura na letališču nam je omogočila, da smo bili na toplem kjer nas je grel "kiperbuš". Da, to je to in kot reče Peter "čisti presežek". Včasih se sprašujem, oz. se veselim ali so naša srečanja prerasla tudi v prava kulinarična srečanja kar jih naredi še bogatejša in raznolikejša. Ja, v bistvu skup vsega tega je recept za uspešnost teh srečanj, ki upam, da se le-to prenese tudi v naslednja leta.

Mogoče se ozrimo še na minulo sezono in poglejmo na prihodnjo. Letošnja nam je prinesla osem srečanj (Vipava 2x, Novo Mesto, Cerkvenjak, Livno. Vrhnika, Krško in Postojna), ki so bila odlično obiskana kakor sama letališča to omogočajo. Krško s svojo infrastrukturo "prenese" preko 35 modelov, dočim nekatera manjša pa samo cca 20 modelov s tem, da je letenje še varno in prijazno do udeležencev. Pridružilo se nam je nekaj novih udeležencev in poletelo je nekaj novih modelov in tako ostajamo vodilna modelarska panoga v Sloveniji in širimo svoje ime tudi preko svojih meja.

Koledar za naslednjo sezono, ki bo že ljubilejna 10. je že sestavljen z znanimi organizatorji in datumi. Nazaj se vrača srečanje starodobnikov v Celju, kar nas veseli. Za bodočnost razmišljam o srečanju Aerozaprege Alpe Adria in o prvem srečanju Retroplane v Sloveniji. Trenutno samo želje, a že delamo na tem, da to tudi realiziramo. Upam, da nam uspe!

Za konec naj se zahvalim vsem organizatorjem v imenu vseh udeležencev za uspešno in gostoljubno izvedena srečanja Aerozaprege.si. Seveda pa brez vas/nas udeležencev teh srečanj tudi ne bi bilo.

Se vidimo naslednje leto z novimi izzivi in s skupnimi druženji.

Uroš Šoštarič

Kranj, 14.11.2015