Sončno, toplo, brez burje, a žal s šibko termiko se je včeraj končala sezona srečanj Aerozaprege.si. Kot pove že naslov, smo sezono pričeli in končali v Vipavi v organizaciji MD Ventus.

Prijetno celodnevno druženje, z obilico letenja, je bilo značilno za vsa letošnja srečanja in prav to pritegne modelarje, da se udeležijo srečanj aerozaprege. Na vseh devetih letošnjih srečanjih je bila izredna udeležba, in sicer v povprečju trideset jadralnih modelov in vsaj štiri do pet vlečnih modelov. Zanimivo in vzpodbudno je, da se zbere toliko modelarjev, čeprav ne gre za tekmovalnost temveč samo za prijetno druženje ob letenju. Seveda je malo tekmovalnosti prisotno tako pri modelih kot pri letenju, kar pa je čisto vredu, da gre razvoj naprej. Kot je bilo v Vipavi slišati s strani opazovalca, ki je bil nekaj časa odsoten z naših srečanj..."Med vami ni več začetnikov, vse poteka organizirano in pod kontrolo, čeprav je steza non stop zasedena...res vrhunsko".

Ob zaključku 8. sezone srečanj imamo misli že pri naslednji. Koledar srečanj 2016 je že sestavljen in vsak organizator ima že svoj dolgoletni termin, kar počasi prehaja v tradicijo in tradicija še dodatno krepi našo zgodbo. Seveda pa ni napredka, če ni nekaj novega in o tem tudi razmišljamo in skušamo delovati širše, kot samo v Sloveniji. Idejo o Alpe - Adria povezovanju srečanj aerozaprege skušamo uveljaviti v tem prostoru in prvi razgovori že potekajo. Kot za vsako širšo idejo tako v času kot prostor je potrebno malo več časa, da se realizira, a upamo, da uspešno. Tako nas preko zime čaka kar nekaj organizacijskih nalog in seveda, ker smo modelarji tudi nekaj modelarskih. Sigurno bo spomladi poletel kakšen novi model in prav tako je potrebno tudi obstoječe po naporni sezoni pregledati in sem ter tja kaj obnoviti. Seveda pa ne smemo pozabiti na modelarska letališča, ki so vedno bolj urejena in na vsakem izmed njih vsako sezono vidimo kakšno novo pridobitev, ki omogoča še kvalitetnejšo organizacijo srečanj in nasploh razvoj modelarske dejavnosti. Ravno te dni se ureja letališče v Livnem, ki je postalo že tradicionalno mesto našega Kampa Aerozaprege. Ker je Slovenija nekje med Balkanom in ostalo Evropo skušamo odličen primer sodelovanja z AK Livno prenesti še na regijo Alpe - Adria, da zgodba pridobi še na večji širini in upam, da bomo naslednje leto o tem že lahko pisali. Druga zgodba se odvija na pobočnem letenju, kjer bomo skušali pričeti s srečanji na pobočjih v podobni obliki kot so srečanja aerozaprege, a o tem v naslednjih mesecih.

Naj se ob koncu sezone zahvalim v prvi vrsti vsem organizatorjem srečanj za odlično opravljeno delo in seveda vsem udeležencem, ki so vsak po svojih močeh dodali svoj del v to uspešno zgodbo.

Kranj, 25.10.2015

Uroš Šoštarič