Ker organizatorji nismo imeli sreče z vremenom, v glavnem predvidenem terminu meseca maja, smo srečanje aero zaprege izvedli v rezervnem terminu meseca septembra. Letos je srečanje že drugo leto zaporedoma potekalo dva dni, kar se je pokazalo kot zelo posrečeno in lepo sprejeto med udeleženci.

Organizator srečanja je bil AK Sršen, oziroma njihova modelarska sekcija. Športno letališče razpolaga z glavno ter modelarsko stezo dimenzij 280x21m. Lokacija samega letališča je prav tako zelo ugodna, saj leži na odprti ravnini pred Cerkvenjakom, nedaleč od avtoceste Maribor – Lendava.

Žal tudi za rezervni termin vremenska napoved ni bila najlepša, tako, da smo organizatorji že razmišljali o odpovedi srečanja. No, v zadnjem trenutku smo se odločili srečanje izpeljati, kar se je kasneje izkazalo za pravilno odločitev.

V soboto so modelarji pričeli prihajati na prizorišče že zelo zgodaj, tako da je bilo obilo časa za pripravo in sestavo modelov. Obiskalo nas je dosti modelarjev iz celotne Slovenije. Precej pa je bilo tudi lokalnih modelarjev, saj je AK Sršen eden izmed najštevilčnejših modelarskih klubov v Sloveniji. Vreme je bilo sicer pretežno oblačno, a se je sonček vztrajno trudil prebijati oblake, kar je imelo za posledico tudi kak porjavel obraz. Po »brifingu« se je začel letalni dan, ki je bil res fantastičen v vseh pogledih. Letelo se je celi dan, tudi termični pogoji so bili odlični in ponujali so tudi do uro dolge lete, kar je za ta letni čas oz. za konec septembra več kot odlično. V nedeljo se nam je pridružilo še nekaj modelarjev in po zajtrku smo takoj pričeli z letenjem. Žal se je kasneje severni veter okrepil, tako da smo popoldne v miru pospravili modele, izmenjali vtise ter se dodobra nasmejali vsem komičnim dogodkom.

Videli smo zelo raznolike modele, od najmanjših pa do velikosti razmerja 1:2. Marsikoga je od udeležbe sicer odvrnilo napovedano nestabilno vreme, vendar se je kljub temu zbralo preko 30 modelov. Peter Kolman je uspešno izpeljal njegovo prvo aero zaprego nasploh in bil zelo zadovoljen s svojim Foxom. Pohvaliti je potrebno tudi litijske modelarje, ki so nam prikazali veliko zanimivih modelov, kar je popestrilo samo dogajanje na srečanju.

Na srečo kakšnih večjih poškodb modelov ni bilo, kar je še dodatno prispevalo k odličnemu in sproščenemu razpoloženju. Kuhar Zdravko nam je v velikem kotlu skuhal odličen golaž, ki smo ga jedli še v nedeljo, ko je bil kot vsaka jed na žlico še boljši. Za večerjo smo pripravili specialitete na žaru, tako da nobeden ni ostal lačen niti žejen.

Nekaj modelarjev je šlo po sobotnem letenju na organiziran ogled nočnega Maribora, kjer smo se odlično zabavali, izmenjali izkušnje in se nasmejali modelarskim norčijam.

Seveda ker nobena stvar ne gre brez ženske roke, se zahvaljujemo našim boljšim polovicam, ki so z veseljem pomagale pri vsem potrebnem. To je še ena potrditev, da modelarstvo ni samo gradnja in letenje modelov, temveč tudi medsebojno druženje in sprostitev v prelepi naravi.

Prav tako se zahvaljujemo Pivovarni Laško in podjetju Delikomat za pomoč pri izvedbi srečanja.

Vidimo se v Cerkvenjaku 2016!

Maribor, 22.9.2015

Zdenko Gačar

 

Več slik