Modelarji AK Novo Mesto že od leta 2010 organizirajo srečanja aero zaprege pod Straškim hribom. Lokacija je več kot primerna, saj se modelarska steza nahaja na koncu letališke steze in s tem v bistvu pod vznožjem Straškega hriba.

Vsako leto se vedno več modelarjev poda s svojimi modeli na jadranje na pobočja tega hriba. Težko je s tal oceniti kako blizu hriba si, predvsem, ko si še pod grebenom. Zjutraj se pojavljajo prvi "balončki" in se je potrebno dodobra potruditi, da ostaneš v zraku in ne ostaneš na kakšni bukvi Straškega hriba. To se na srečo še ni zgodilo. Ko pa se sonce dodobra upre v strm hrib prične "držati" celotno pobočje in variometer veselo piska. Ko priletiš v konkretno dviganje se seveda izplača zavrteti in se povzpeti tudi nad 1000 m AGL.

Ker že šesto leto hodimo, oziroma letimo pod Straškim hribom opažamo razvoj modelarske sekcije AK Novo mesto, njihove steze in težave za ohranitev le te ter s tem modelarstva v tem delu Slovenije. Enaki problemi kot na vseh športnih letališčih v Sloveniji, a fantje se borijo za svojo stezo, ker brez nje bi modelarstvo pričelo stagnirati.

Vreme nam je odlično služilo, ne prevroče, a več kot dovolj termično, da smo se vsi dodobra naleteli. Rafael Cajhen je opravil prve vleke modelov z novim modelom Swisstrainer in mu gredo čestitke za celodnevno letenje in vleko modelov na jadranje. Videli smo tudi dva nova jadralna modela in sicer ASG 29 6m proizvajalca Tanget Marka Gašperina in DG 300 proizvajalca Paritech modelarja Ivana Bizjaka. Vse skupaj pa se je zbralo okoli 25 jadralnih modelov in šest vlečnih modelov, kar nas vse veseli.

Srečanja se nadaljujejo v Cerkvenjaku, kjer nas gosti "štajerska" ekipa. Vabljeni!

Več slik