Modelarji AK Novo Mesto prirejajo srečanje Aerozaprege že od samega začetka teh srečanj. Tradicionalno imajo termin v prvi polovici meseca maja, če le vreme to omogoča.

Letošnje leto smo imeli srečo z vremenom, saj nam je sobota postregla z odličnim vremenom za jadranje. Kar nekaj nas je, ki nam je všeč jadranje na Straškem hribu. Modelarska steza v Prečni, ki se nahaja na koncu letališke steze nudi odlično izhodišče za jadranje na tem pobočju. Pobočje ni predaleč tako, da ga z večjimi modeli lahko dodobra izkoristimo. Domači modelarji so letošnjo letalno sezono pričeli s kar nekaj vlečnimi modeli, kar je zelo spodbudno za razvoj Aerozaprege v tem delu Slovenije. Na srečanju so jadralne modele dvigovali v zrak s Citabrio, Piper Crafterjem in Pilatus Porterjem. Le malo kateri organizator se lahko pohvali s tremi lastnimi vlečnimi modeli za vse velikosti jadralnih modelov. Modelarska steza je vsako leto boljša kot tudi celoten prireditveni prostor.

Kot rečeno so bili pogoji za jadranje odlični. Pobočje je pričelo "delati" že pred deseto uro in se je dalo iztržiti preko pol ure jadranja. Kasneje je pričela "delati še ravnina, predvsem vsem znana dolinica na pragu steze, kjer sveže zorana njiva lepo segreje in toplega zraka ne odpihne veter, ker ga skriva "dolinica". Sredi dneva se je veter počasi pričel obračati v južno smer in termika se je odlično razvila, saj so bili okoli nas sami cumulusi. Brez težav se je dalo povzpeti preko 800 m.

Povzeto, še eno odlično srečanje z odličnim vremenom, odličnimi modeli in družbo!

12. maj, 2014

Besedilo: Uroš Šoštarič

Foto: Uroš Lenič

Več slik