Na športnem letališču Moškanjci pri Ptuju se je 21.4.2012 odvijalo tekmovanje GPS Eurocup. Organizacijo tekmovanja je prevzel AK Ptuj v sodelovanju z Alpskim modelarskim klubom.

Sama priprava na tekmovanje se je pričela že lansko jesen, ko nam je bila zaupana organizacija tekmovanja s strani švicarskega organizatorja in pobudnika tovrstnih tekmovanj TUN Modell.

Slika1

Preko zime smo uspeli pripraviti vse potrebno in oglaševali naše tekmovanje. Iz teh razlogov so prvi tekmovalci pričeli prihajati že v četrtek. Spoznavali so teren in pogoje, nad katerimi so bili takoj navdušeni. V petek zvečer se je zbralo 13 tekmovalcev iz Češke, Švice in Slovenije. Slovenijo so zastopali Andrej Jesenik, Klemen Korošec, Matej Rozman in Uroš Šoštarič. Sestavili smo modele in jih shranili v hangarju saj vreme ni bilo najbolj prijazno za letenje. Modeli so bili pestra zbirka od velikih 6,7m orhidej pa do 4 metrašev kar je obetalo zanimivo tekmo. Na hitro smo se prilagodili vremenu in  se odpravili na obisk vinske kleti Turčan v Halozah čemur je sledila roštiljada na letališču. Zjutraj nas je zbudilo mirno a oblačno vreme, tako, da smo prva dva leta opravili v mirnem ozračju. Tretji let je že postregel z rahlo termiko, kar se je dalo sprida izkoristiti. Po odličnem kosilu, katerega so pripravili člani domačega kluba smo pričeli s četrtim letom, kateri je bil že močno termično obarvan in temu je sledila prava spomladanska ploha, ki nas je prislilila v zaveterje hangarja. Vremenska napoved prejšnjega dne je že kazala, da se bo v soboto pozno popoldan ukrepil JZ veter in nam omogočil izkoriščanje pobočnega vzgornika nad bljižnjim grebenom. To nam je omogočilo odlične lete v petem letu. Pred zadnjim letom nas je s svojimi akrobacijami navdušil še Peter Podlunšek in požel veliko navdušenje. Zadnji let je bil hitrostni in prava poživitev dneva z nizkimi in hitrimi preleti ciljne linije. Služba za obdelavo podatkov je delovala vrhunsko in tako smo lahko hitro izpeljali razglasitev zmagovalcev in podelili nagrade ter diplome vsem tekmovalcem. Prvi trije so prejeli lične izdelane pokale in lastnik najboljšega leta še praktično nagrado T3000, RC Electronicsa. Vsi smo komaj čakali na skupno večerjo na kmečkem turizmu Pungračič v Halozah. Tu smo uživali v odlični hrani in pijači ter si ogledali vinsko klet. Vzdušje je bilo enkratno in prava sprostitev po napornem letalnem dnevu.

Slika2

Če povzamemo smo izpeljali odlično tekmo, kar so nam dokazali udeleženci s svojimi pohvalami, zahvalami in obljubami, da se še vrnejo. Rezultati domačih tekmovalcev niso izostali in so iz tekme v tekmo boljši, kar kaže na napredek in pridobivanje neobhodnih izkušenj. Prav tako nas je razveselil množičen obisk gledalcev, predvsem modelarjev ter veliko zanimanje medijev.

Slika3

V prilogah si lahko ogledate slike dogajanja, dva zanimiva kratka filma ter rezultate.

Slike dogajanja: klik

Rezultati: klik

Nasvidenje naslednje leto na Ptuju!

Slike: Klemen Korošec, Rudi Korber in Uroš Murkovič