V tem članku si lahko ogledate kako je nastajalo letalo Pilatus PC6 Turrbo Porter. Ker me poleg letenja predvsem zanimajo novi izzivi in projekti sem se lotil zadeve sledeče. Poškodovano letalo je bilo kupljeno v Nemčiji motor pa je domače izdelave.Letalo je imelo zmečkan sprednji del trupa do kabine in potrebno je bilo izdelati “muštre” iz stirodura in nato nov trup  za zgornji in spodnji del. V njih sem kasneje vlepil rebra in nato vse skupaj na obstoječi trup. Po končnem nanosu dvokomponentnega kita sem dekoriral površino še z imitacijo kovic. Za to sem uporabil kar lesno lepilo. Priporočam.Enostavno in hitro.Ker slika pove več kot sto besed, sploh mojih, preidimo k stvari:


Po predhodnem grobem sestavljanju in lepljenju sprednjega dela trupa z epoksi smolo in stekleno tkanino je pričelo nastajati ogrodje za nov sprednji del letala...:Ko je bil sprednji del zlepljen skupaj je sledilo kitanje, brušenje na vodo in imitacija kovic:
Barvanje in motor:


Izdelava vetrobranskega stekla:
Po prvotnem 3D modeliranju je bil iz stirodura zrezkan negativ v katerega je bila s pomočjo epoksi smole položena steklena tkanina . Nato je sledilo kitanje in mokro brušenje. V tako nastalo posodo sem nato vlil tekočo keramiko.Ko se je ta strdila sem jo vzel iz kalupa in tako dobil pozitivno “kopito” katerega sem kasneje uporabil za vakumiranje kabine. Podrobnejših slik žal nimam.

Projekt je dobro uspel in mi nudi veliko zadovoljstva in užitkov.Pojavljajo se še občasno pomanjklivosti, ki jih sproti odpravljam a v osnovi mi je letalo in motor zelo všeč, na tleh in v zraku.

Sestavil: Toni Bitenc, september 2011