Lahko šolsko letalo Zlin Z-242L češkega proizvajalca Moravan je namenjeno za osnovno šolanje civilnih in vojaških pilotov, vleko jadralnih letal in transparentov, omogoča pa tudi akrobatsko in instrumentalno letenje. Zlin je klasično propelersko dvosedno letalo z batnim motorjem in neuvlačljivim tricikelskim podvozjem, ki ima dvojne komande za krmiljenje. Letalo je opremljeno z motorjem ameriškega proizvajalca Textron Lycoming. Z-242L ima štiri cilinderski motor. Raspon kril, letala Zlin 242L, je 9430mm, dolžina trupa 6940mm, motor je Textron Lycoming, tip:USA AEIO-360-A1B6, ki ima 200HP.

Slika 1

Ker prava letala letijo v slovenski shemi smo se modelarji aerozaprege odločili, izdelati model makete letala Zlin 242L. Izdelan je v merilu 1:2,5 z rasponom kril 2400mm, dolžina letala je 1840mmm in masa med 11-13kg ter obremenitev letala 97g/dm2. Poganja ga dvotaktni bencinski motor 3W 106 in trikraka elisa BIELA 25x10, ki zadostuje za vleko večjih maket jadralnih letal.

Latalo je zgrajeno iz laminiranega epoxy trupa, stiro abahi višinskega krila in klasično grajenih kril (rebra prekrita z balzo in folijo). Za krmiljenje letala uporabljamo smer, višino, nagib, zakrilca, gas, in vlečno kljuko. Vgrajeni so servo motorji Graupner 8411, kateri so krmiljeni preko kretnice ENCOTEC, kretnico napajajo dve lipo bateriji kapacitete 2200mAh. Za svetlobno signalizacijo modela skrbi elektronika OPTOTRONIX z LED tehniko. Vgrajeni motor 3W 106 ima cca 11HP, zanj zadostuje rezervoar kapacitete 1liter, in 2% mešanica. Prav tako je model Zlin 242L kot tudi pravo letalo postavljen na neuvlačljivo tricikelsko podvozje, sprednja noga pa ima dodatno vzmetenje. Ker pa model ne more leteti brez izkušenega pilota smo za krmilno palico posadili pilota, katerega smo poslali na šolanje v AXEL pilots. Model ni namenjen začetnikom, kajti zaradi majhne razdalje med krilom in višino je dokaj zahteven za letenje. Izkušenemu modelarju pa je prav v veselje leteti z njim. Z njim brez težav povlečemo visoko v nebo model jadralnega letala teže do cca 13kg in raspona kril do cca 6m.

Slika 2

Slika 3

Slika 4

Slika 5

Sestavil: Aleš Pučnik, maj 2011